Martin Crawford

Over martin crawford

Auteur Martin Crawford is een bevlogen voedselbospionier, researcher en ervaringsdeskundige.
Bovendien is hij een uitstekend docent, zoals duidelijk wordt uit zijn boek.
 
Geïnspireerd door onder meer het voedselbos van Robert Hart begin jaren '90, en vanuit het besef dat voedselbossen wel eens een - geheel natuurlijk - antwoord zouden kunnen vormen op de vraag naar een duurzame oplossing van de voedselproblematiek in de toekomst, begon hij in 1994 concreet met wat zijn levenswerk zou worden, de aanleg van het voedselbos in Dartington in Zuid-Engeland.
Een kale akker met een bodemoppervlak van 0,8 hectare, werd door de aanplant van enten en zaailingen in staat gesteld zich te transformeren tot een oase van weelderige natuur. Er groeien ruim 500 verschillende plantensoorten, waarvan de meeste oogstbaar zijn. Een deel van de gewassen is geplant als voedselbron/habitat voor vogels, vlinders, bijen, insecten en kleine dieren of als windvanger of bemestingsbron.
Meer informatie (ook over de andere boeken die hij heeft geschreven) vind je op de site van de Agroforestry Research Trust - Stichting Onderzoek Agrobosbouw in gematigde klimaatzones - waarin het werk van Martin Crawford (onderzoek, cursussen, publicaties, rondleidingen, verkoop van zaden en planten, etc.) is ondergebracht.
In deze video uit 2010 (het jaar waarin zijn boek voor het eerst in het Engels werd uitgebracht) wandel je met Martin Crawford door zijn voedselbos, waar hij vertelt waarom volgens hem voedselbossen belangrijk zijn. Het belang ervan is anno 2019 alleen maar duidelijker geworden.